Goli otok

objavio

Kada sjednete na kladsku rivu, tamo iza mora prvo što vidite je Goli otok. Od Klade je udaljen oko 6 km, a zatim još 5 km, i eto vas na otoku Rabu. Zapadno od njega je otok Sv. Grgur, a nešto sjevernije je otok Prvić.

Goli otok

Gledano s kladske strane, ono “Goli” u nazivu je potpuno opravdano, međutim tako je i s ostalim otocima u Velebitskom kanalu – zbog jakih udara bure, koja sa sobom nosi morsku sol, vegetacija ima slabe izglede. Međutim, ni s druge strane Golog otoka situacija nije puno bolja: najveći dio tog otoka su goli kameniti obronci s oskudnom travom, a samo duž zapadne obale su zapušteni parkovi borova i kineskog pitospora, koje su na tom golom kršu prisilno sadili bivši logoraši.

 

goli_otok

 

 

I tako smo došli do onoga po čemu svi znaju za Goli otok – famozni i strašni zatvor. Naime, u proteklim stoljećima je Goli otok uglavnom služio za ispašu ovaca, pa je ranije na njemu postojalo samo nekoliko sezonskih pastirskih stanova i cisterne za kišnicu, te na otoku nije bilo naselja. Međutim, tijekom Prvog svjetskog rata austro-ugarska vlast tu je napravila logor za ruske zarobljenike s istočnog bojišta.

 

goli_otok_zgrade

Poslije Drugog svjetskog rata Socijalistička Jugoslavija pretvorila je 1949. Goli otok u strogi zatvor (robiju), gdje isključivo bili zatvarani politički zatvorenici. Ovaj zatvor je bio u rukama federalne vlade sve do 1956., kada prelazi u nadležnost SR Hrvatske. Dok je bio u nadležnosti SR Hrvatske, u zatvor na Golom otoku su uglavnom smještani politički zatvorenici, no poslije su bile zatvarane osobe koje su počinile kriminalna djela (krađe, ubojstva…), a ponekad su bili zatvarani i maloljetni delikventi. Zatvorenici su bili prisiljeni na teški fizički rad u kamenolomu i rudnicima boksita, bez obzira na vremenske prilike: ljeti pri visokim temperaturama kao i zimi na hladnoj buri.

goli_otok_zgrade

Postoje priče da su zatvorenici koji su nastojali pobjeći iz zatvora ponekad pokušali preplivati Velebitski kanal, odnosno da bi na kopno izlazili upravo kod Donje Klade. Neki su u tome uspjevali, neki bi se utopili prilikom bijega.

Zatvor je prestao s radom 1988., a godinu poslije 1989., je potpuno napušten i danas je dijelom u ruševinama. Naravno, postepeno je postao turistička atrakcija, pa mnogi dolaze da prošetaju nekadašnjim zatvorskim kompleksom. Postoji i nešto-kao-birc gdje je moguće nešto pojesti i popiti, a u kino-dvorani možete pogledati film o Golom otoku.

goli_otok

 

Comments Off on Goli otok