Jablanac

objavio

Otprilike 20ak km južnije od Donje Klade nalazi se Jablanac, naselje smješteno na dnu duboke uvale u podnožju Velebitskog kanala, turistima možda najpoznatiji kao trajektna luka za otok Rab. Leži između uvala Stare vlake i Smokovače. Stara vlaka poznata je po tome što se otuda drvo dovlačilo niz padinu do mora, dok je u uvali Maloj Stinici (dubine 8-18 m) pristanište sa zidanom obalom i malim gatom.

jablanac

Jablanački kraj bio je naseljen još u rimsko doba o čemu svjedoče ostatci gradina i kula: naime, arheološkim je istraživanjima utvrđeno je da je na Klačnici povrh Jablanca postojalo prethistorijsko naselje još s kraja 2. tisućljeća pr. n. e. U srednjem vijeku naselje se spominje kao župno središte Ablana, a u XIII st. kao slobodni kraljevski grad što ga je osnovao sam ban Stjepan Šubić.

jablanac

 

Danas je Jablanac je slikovito primorsko mjestašce, s lijepom crkvom i kućicama, te, vjerovali ili ne, planinarskim domom – smještenim na najnižoj nadmorskoj visini u Hrvatskoj (20 m). Smještaj podno Velebita čini Jablanac dobrim polazištem za uspon i upoznavanje ove planine, a ono što će vam svatko savjetovati da napravite kada ste u Jablancu, šetnja je do predivne uvale Zavratnica.

jablanac_crkva

 

Comments Off on Jablanac