Nacionalni park Sjeverni Velebit

objavio

Ako vam slučajno dosade more, otoci i uvale, i poželite malo promijeniti rutinu, najbolje je sjesti u autu i posjetiti nacionalni park Sjeverni Velebit. U svakom slučaju, odmor od ljetnih vrućina stvarno dobro dođe, a šetnja velebitskim stazama i posjet planinarskom domu sigurno vas neće razočarati. Postoji nekoliko domova u koje možete navratiti, pa i prespavati, ako želite produžiti izlet. Ako želite nešto pojesti, potrebno je unaprijed nazvati i naručiti se, a u svakom slučaju, kuhinja vam je na raspolaganju, te vlastitu hranu možete pripremiti tamo.

zavizan

Daljnje infomacije o parku možete naći ovdje: http://www.np-sjeverni-velebit.hr/ a na ovome mjestu samo ukratko (podatci su c/p s navedene web stranice):

Područje je proglašeno nacionalnim parkom zbog izrazite raznolikosti krških fenomena, bogatstva živog svijeta i iznimnih prirodnih ljepota na relativno malom prostoru.

Površina parka iznosi 109 km2, a unutar istog nalazi se strogi rezervat Hajdučki i Rožanski kukovi, koji predstavlja specifičan geomorfološki fenomen na kojemu je do sada otkriveno više od 150 jama, od kojih je najpoznatija Lukina jama, jedna od najdubljih u svijetu uopće, otkrivena 1999. godine.

velebit

 

 

Zabranjen je za posjetitelje (osim prolaska Premužićevom stazom) i u njemu se mogu provoditi samo znanstvena istraživanja te vođenje u edukativne svrhe, uz dopuštenje nadležne uprave za zaštitu prirode. U sklopu parka nalaze se još botanički rezervat “Visibaba”, na kojemu se nalazi najveće nalazište endemične hrvatske sibireje (Sibiraea altaiensis ssp. croatica), te botanički rezervat Zavižan-Balinovac-Velika kosa, koji se ističe bogatstvom visokoplaninske flore. Unutar rezervata nalazi se i poznati Velebitski botanički vrt, kojega je osnovao prof. Fran Kušan još davne 1967. godine.

 

velebit

Park je ispresijecan brojnim planinarskim stazama, od kojih je najpoznatija Premužićeva staza, nazvana po graditelju ing. Anti Premužiću koji ju je projektirao još davne 1930. godine, dok je sama gradnja dovršena 1933. godine. Staza prolazi kroz najljepše i najzanimljivije dijelove sjevernog Velebita. S planinskih vrhunaca pruža se prekrasan pogled na Jadransko more i otoke Pag, Rab, Goli, Prvić i Krk, te na ličko zaleđe s kontinentalne strane. Kulturna baština parka očituje se u brojnim ruševinama starih stočarskih stanova, kuća i suhozida, koji svjedoče o prošlim vremenima kada je ovo područje naseljavao znatno veći broj ljudi, koji se kasnije raselio po svijetu, ostavivši samo tragove svoje nazočnosti na ovom iznimno lijepom i neponovljivom prostoru.

velebit

Comments Off on Nacionalni park Sjeverni Velebit