Zavratnica

objavio

Ako ste u Donjoj Kladi, ono što nikako ne smijete propustiti posjet je uvali Zavratnica. Nalazi se nedaleko Jablanca, do kojeg vam iz Klade treba 10ak minuta autom, ili nešto više barkom (naravno, sve ovisi o tome koje plovilo imate).

Zavratnica

Zavratnica je sigurno jedna od najljepših uvala hrvatske obale. Udaljena je samo 15 minuta hoda lijepo uređenom šetnicom uz more od Jablanca, trajektnog pristaništa za Rab. Uvala je duga 900 m, širina varira od 50 do 150 m, a kanjon se uzdiže u visini od 100 m. Geološki gledano Zavratnica je nastala potapanjem duboke udoline koju je stvorio bujičnjak s Velebita. Uslijed tektonskih pokreta koji su razlomili karbonatne stijene i kretanjem bujica vode sa vrhova Velebita, voda je produbila kanjon, a more se u postglacijalnom razdoblju podiglo i potopilo jedan dio tog bujičnjaka, odnosno duge udoline.

Zbog svoje ljepote Zavratnica je proglašena “zaštićenim krajolikom”, a naravno da iz istog razloga privlači brojne turiste i posjetioce, koji se u ovu predivno uvalu vraćaju svakom prilikom. Zbog svog divljeg, ali opet i romantičnog izgleda, golih stijena ružičaste boje i tamnomodrog mora, Zavratnica je uvala iz bajke. Posebno je lijepa u proljeće, kada raznobojno divlje cvijeće i raslinje daje dodatnu draž uvali.

Zavratnica_2


Iznad uvale je selo Zavratnica, iz kojeg se pruža prekrasan pogled. Skretanje za selo je s Jadranske magistrale, a ako ste željni avanture, strmom stazicom se možete spustiti u uvalu, te doživjeti prizor koji će vam oduzeti dah, jer pogled iz te perspektive je uistinu nevjerojatan.

Još jedna zanimljivost, posebno za ronioce, je potopljeni njemački brod iz Drugog svjetskog rata, koji se nalazi na dubini od 8 – 10 m. Naime, tijekom rata, zbog izuzetno važnog strateškog položaja, Zavratnica je postala ratna luka, te iz tog vremena potječe brod kojeg su potopili saveznički avioni.

zavratnica_3

Nakon uživanja u predivnoj uvali i moru, sigurno ćete biti gladni. Nekoliko minuta udaljena od Zavratnice nalazi se konoba Stina, u koju je moguće doći jedino morem, gdje možete odmoriti i pojesti nešto fino. Naravno, po mogućnosti ribu 😉

zavratnica_konoba_stina


 

Comments Off on Zavratnica